Επισκέψιμο και αυτό το καλοκαίρι το Λαογραφικό-Ιστορικό Μουσείο Αγίου Γεωργίου στο Οροπέδιο Λασιθίου

Επισκέψιμο για το κοινό είναι αυτό το καλοκαίρι το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο στον οικισμό του Αγίου Γεωργίου στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα τεσσάρων διαφορετικών χώρων όπου ξετυλίγεται η ιστορία και παράδοση όλου του Οροπεδίου Λασιθίου.

Στους χώρους αυτούς βλέπουμε το παραδοσιακό λασιθιώτικο σπίτι με τα βοηθητικά δωμάτια του και ακριβώς δίπλα το νεοκλασικό σπίτι. Πιο πάνω σε διαφορετικά κτίσματα λειτουργούν το Μουσείο για τον Ελευθέριο Βενιζέλο και το Εκκλησιαστικό Μουσείο.

Στο παραδοσιακό σπίτι, που είναι ένα μοναδικό διασωθέν δείγμα των παλιών καμαρόσπιτων της περιοχής, οι επισκέπτες μπορούν να δουν το κελάρι, τον φούρνο, τον αχυρώνα με το στάβλο και χώρο όπου παρουσιάζονται εργαλεία των παραδοσιακών επαγγελμάτων που αναπτύχθηκαν στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Στο νεοκλασικό σπίτι, στεγάζεται η Πινακοθήκη του Δήμου Οροπεδίου με έργα ζωγράφων και ξυλογλύπτων, διάφορα Κρητικά υφαντά, όμορφα παραδοσιακά έπιπλα καθώς και υλικό από τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Λασίθι.

Λίγα μέτρα πιο πάνω, σε ένα πετρόκτιστο κτίριο του 1871, λειτουργεί το Μουσείο για τον Ελευθέριο Βενιζέλο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αντικείμενα του Κρητικού πολιτικού και υλικό από τον Τύπο με αναφορές στον Εθνάρχη.

Ακόμα, στο ναό του Αγίου Δημητρίου, δίπλα στο Μουσείο για το Βενιζέλο, εκτίθενται εικόνες, τέμπλα που έφτιαξαν οι περίφημοι νιταδώροι του Λασιθίου κι άλλα εκκλησιαστικά κειμήλια. Δυστυχώς μετά τους σεισμούς προκλήθηκαν ρωγμές και αυτός ο χώρος, μέχρι την αποκατάσταση του, δεν είναι επισκέψιμος.

Ωράριο λειτουργίας:

Δευτέρα-Σάββατο, 11 το πρωί με 6 το απόγευμα (Μετά τις 10 Σεπτεμβρίου θα αναπροσαρμοστεί το ωράριο και θα λειτουργεί 10 το πρωί με 5 το απόγευμα)
Κυριακές, θα ανοίγει για ομαδικές επισκέψεις κατόπιν συνεννόησης με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Τουρισμού Μάνο Περισυνάκη, τηλέφωνο επικοινωνίας 6936589930

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί